Hvor mon det "havner"?

on tirsdag den 9. juni 2009

Billedet ovenfor er ikke fra Næstved Havn, hvis nogle skulle være i tvivl. Det er sådan jeg drømmer om, at Byrådet en dag beslutter at udnytte det gyldne havneareal midt i byen.


I Næstved er vi velsignet med en havn og en kanal der næsten løber helt op til vores gågade. Det er ikke mange byer forundt, men de fleste af de steder hvor man er så heldig, har man udnyttet det optimalt. Der er skabt samspil imellem havneområdet og byens pulserende liv, så man nærmest har forlænget gågade-miljøet ned til havnefronten, og skabt et frirum med cafeer, restauranter, forretninger og kulturelle tilbud.

Hvad har vi i Næstved? Det er simpelt at svare på: Ingenting. Vi har absolut intet på vores havn, udover resterne af en kedelig og tung industri, triste domiciler for mere eller mindre lokale virksomheder og så masser af plads. Plads der kunne udnyttes til at skabe byrum.

Jeg ved ikke hvorfor der stædigt holdes fast i havnen i dens nuværende udformning. Hvorfor skal området ved Vestre og Østre Mellemkaj bare ligge øde hen? Hvorfor får man ikke lov at lave noget spændende på den lille halvø? Det ville da være ideelt med en natklub, en restaurant eller lignende, der kunne trække lidt folk til. Måske et marked lørdag formiddag? Placeringen er jo noget nær perfekt. Det kunne blive et trækplaster, også for folk udefra.

I mine øjne burde hele Vestre Kaj ryddes. Vi skal ikke, som i så mange andre provinsbyer, pryde havnefronten med prestigeboliger. I stedet kunne man lukke op for kulturelle fristeder. Hvad med et teater på havnen? Og den gamle Maglemølle, kunne den ikke indrettes som galleri for lokale kunstnere for eksempel? Eller lad os tænke endnu større: Hvad med et folkeuniversitet på havnen i Næstved?

Der er pladsen til det, og miljøet der allerede eksisterer i form af de charmerende gamle bygninger kunne blive rammerne om et perfekt studiemiljø, med hvad dertil hører af spisesteder, cafeer og lignende.

Jeg savner en lokalplan der lægger op til en samlet løsning for vores havn. I øjeblikket sker der intet, og jeg frygter at det, den dag der sker noget, ender som området ved megacenteret, hvor mangel på fremsyn og sammenhæng er slående.

Der ligger de store butikker spredt ud imellem hinanden, på hver sin vej. Tænk hvis man dengang man lagde kimen til shoppingområdet i Øverup havde tænkt det hele sammen som en gågade, hvor folk rent faktisk havde lyst til at gå fra butik til butik, fordi de lå dør om dør. Så havde Næstved haft et nyt centrum i dag.

Sådan gik det ikke. Vi har stadig chancen med havnen. Jeg håber sådan at der i den kommende valgkamp vil melde sig et par kandidater på banen, som har nogle fremsynede og moderne ideer til udviklingen af vores havneområde. Det ville i dén grad blive en gevinst for vores by, hvis vi sammen kunne finde ud af at udnytte det effektivt.

2 kommentarer:

Mrs Cakeaholic sagde ...

HØRT....Hvor har du ret Peter, havnen er som skabt til liv.
Jeg har en idee': Du skulle blive politiker, det tror jeg virkelig ville gavne Næstved, der trænger til nytænkning og energi, og det har du, må jeg sige...Du har allerede 1 stemme, og det er MIN.

Petesey sagde ...

Tak skal du have Irene :-) Ja, det kunne da godt være man skulle tage kampen op snart, og få skiftet lidt ud i det byråd. Det er jo ikke ligefrem store visioner der præger deres arbejde.