Man undres.. nok en gang!

on fredag den 10. juli 2009

Næstved Kommune har ikke været meget for at skyde penge i renoveringen af Herskabsstalende på Rønnebæksholm, selvom Realdania Fonden har tilbudt at indskyde størstedelen af den nødvendige kapital. For et par uger siden kom byrådet dog til besindelse, og besluttede alligevel at spytte penge i projektet, så den store renovation nu alligevel bliver til noget. Det undrer mig, atter en gang, at kommunen er så tilbageholdende med at investere i projekter som Rønnebæksholm!

Rønnebæksholm har netop, igen, bevist at den er den kulturelle institution i Næstved som har måske den lyseste fremtid foran sig. Stedet er velegnet til alt fra koncerter til galleri-udstillinger, og i mangel af bedre alternativer er det vigtigt at vi i Næstved forstår og formår at udvikle stedet, og ikke mindst udnytte det.

Et eksempel på udnyttelsen af Rønnebæksholm er den nu forestående World Wide Words festival, som skal løbe af stable på den gamle herregård i august 2010. Det er en international litteraturfestival, som Næstved og Faxe kommuner i samarbejde med kunstneriske koordinatorer og konsulenter har udviklet konceptet til, og som har opnået støtte på hele 1,8 millioner kroner fra Region Sjælland. Det er sjældent at den slags beløb falder af til et projekt i Næstved Kommune, så det er i dén grad glædeligt. Også British Council har bidraget til arrangementet, blandt andre, og det vidner om en vis kvalitet.

Festivalens formål er at udforske ordet på nye måder, og den er delvist rettet imod børn og unge. Et super initiativ, især i denne tid, hvor netop "ordet" spiller en større rolle end nogensinde tidligere (i hvert fald skriftligt): Nu skal de unge bare oplæres i at bruge det kreativt!

Har vi nogenside tidligere haft en generation af unge der, stort set alle som én, gik direkte hjem og læste - nogle gange dagen lang - når de havde fri fra skole? Nej, det er ikke just det man forbinder med ungdommen, men det er faktisk fakta anno 2009. De unge går jo direkte hjem og læser - indlæg på Facebook, Twitter og så videre, og dagen lang læser de på deres mobiltelefon. Læser, læser, læser!

Egentlig er det jo fantastisk, og man skulle mene at vi var på vej til at få en generation af superlæsere. Det er vi for så vidt også, desværre bare ikke af det danske sprog. Når det kommer til stavemåder og formuleringer kan ovennævnte medier desværre være direkte fordummende med alle deres forkortelser og sære dansk/engelske formuleringer, som de unge tager til sig, og bruger flittigt. Måske kan en festival som World Wide Words være med til at sætte fokus på, at få lidt kvalitet ind i skriftsproget igen. Det ville da være rart, når det nu endelig bruges så flittigt som det gør.

Jeg krydser fingre for et godt arrangement, der kaster en masse godt af sig, og håber at Næstved Kommune også i fremtiden vil være villige til at skyde penge i Rønnebæksholm. Det har vi brug for her i byen - kulturelle fristeder.

0 kommentarer: